Tag dine børn med på camping

Tag dine børn med på camping – De vil elske dig for det !
Camping er perfekt til børn. Der er alt hvad hjertet begærer af aktiviteter, og man kan jo vælge at bo i nærheden af strand, skov, by ligesom man lyster. Uanset hvad man er til, vil der findes en campingplads som kan tilbyde netop det, og der er altid legekammerater indenfor rækkevidde.

Vi købte campingvogn, da vores børn var henholdsvis 1 og 4 år. Jeg må indrømme, at jeg var lidt spændt på, hvordan det ville være at tage på camping med især den mindste. Det er en rigtig dreng – og en stor krudtugle og efter at have lært at gå, var hans eventyrlyst bestemt ikke blevet mindre.

Campingvognen
Der findes jo et hav af forskellige campingvogne, så der er indretninger og prisklasser til enhver smag. Vi valgte at købe vores vogn privat, da vi var førstegangskøbere, og ikke havde noget at bytte med. Det betød, at vi fik mange ekstra ting med i prisen, men også at vi fik vognen billigere end hos en forhandler.

Vi har købt en køjevogn, da især jeg lagde stor vægt på, at børnene havde deres eget ‘værelse’/frirum. I den ene ende er der således to køjer samt et lille bord med en bænk på hver side. Under køjerne er der opbevaringsplads, og derudover er der skabe til bleer, legetøj, tøj og hvad man ellers har med til de små.

Det er helt perfekt med deres eget sted, hvor de kan sidde i ro og fred med deres sager, eller de kan ligge og hygge i sengen, hvis de har lyst til det – uden at vi skal have reddet noget op først, som man skal i nogle vogne.

Smart udstyr til de små
Vores mindste var jo stadig både blebarn og på babymad. I Ikea købte vi således en smart højstol, som kan skilles ad på nul komma fem. Samtidig er sædet i plast, og vejer derfor minimalt, hvilket er vigtigt, når man pakker en campingvogn. Den er super nem at rengøre og kan lige akkurat stå i campingvognen ved bordet, hvis man synes, der er for koldt i forteltet. Stolen er utrolig billig – vi gav under 100 kr. for den, og samtidig er den faktisk testet som en super god stol af flere magasiner, så der er intet forgjort i at købe den – og når man ikke camperer, har man jo bare en ekstra højstol til gæster derhjemme.

Når vi tog af sted i længere tid, gjorde vi det, at vi lavede øllebrød til nogle dage, og frøs ned i små portioner, så var det meget nemt at tø op, når bettemanden skulle spise. Dette foregik enten i campingpladsens køkken i en microovn, eller ved hjælp af kogende vand i en gryde, hvor skålen stod et stykke tid. Det fungerede fint, og sønnike fik sin lune øllebrød, som han satte stor pris på.

Vi har altid en elkedel stående i vognen – både til turbokaffen, men også til at varme babymaden. Derudover har vi små plastikskåle og plastskeer, så måltidet til den mindste var såmen ikke meget anderledes eller mere besværligt end hjemme – der var kun omgivelserne til forskel.

Masser af aktiviteter
Når man er på camping, er der altid noget at give sig til. Er man afsted i højsæsonen, arrangerer mange campingpladser forskellige aktiviteter for børn. Det kan være alt lige fra cirkus, snobrød, og bagning til ansigtsmaling og natteløb samt diskotek for de større.

Flere pladser har i dag en pool – og nogle har også et decideret vandland. Få pladser har ligefrem et indendørs vandland ligesom nogle har indendørs legeland, til når vejret ikke er så godt.

Men er man på camping er man ofte ikke så afhængig af vejret. Man har tøj med til alt slags vejr, og regner det, tager man gummistøvlerne på og går ud og plasker i vandpytter. Alle campingpladser har mindst en legeplads og de store pladser har typisk flere. Derudover er der som regel boldbaner, og flere steder har i dag mooncars eller cykler.

For vores vedkommende er der aktivitet fra morgen til aften – jeg vil sige, at vi rent faktisk investerede i en bærbar dvd maskine til vores datter, så hun kunne hygge sig lidt med den i de kedsommelige timer, men det er ikke sket endnu, så den står stadig ubrugt.

Hun er i fuld sving, fra vi ankommer, til vi kører igen, og vi kan ligeså godt sende hende på legepladsen, når vi sætter forteltet op, for hun plager fra bildøren går op til vi siger ja. Der er altid legekammerater lige udenfor døren på en campingplads, og før jeg har nået at registrere, hvor man henter morgenbrød, kan min datter som regel navnene på de første fem nye venner. Det er skønt – og ganske afslappende for os forældre, at børnene kan lege og have det sjovt.

Der er aldrig et ord om ‘jeg keder mig’ eller ‘hvad skal jeg lave’ fra vores børn, og det skal så her nævnes, at vi har nogle dejlige, skønne, rolige og meget stille nætter, når vi camperer. To trætte børn bliver lagt i seng og sover prompte til næste morgen, så det er skønt og tyder på, at de er blevet godt brugt og har fået brændt energien af. Faktisk er vi nødt til at sætte regler for, at vi også som familie skal være lidt sammen, så det er som regel sådan, at når aftensmaden er spist, går vi alle sammen en tur rundt på pladsen og er vejret godt, spiser vi en is og går og sludrer lidt. Måske afslutter vi med et besøg på legepladsen, men det kan også være, at vi blot går hjem og slapper lidt af, inden børnene skal sove.

Camping = grill
Camping er jo nærmest lig med grill, så vi har investeret i en god grill, som vi flittigt bruger, når aftensmaden skal laves. Det betyder mindre opvask, super god mad og ikke mindst let madlavning, da vi så ofte får salat eller andet nemt tilbehør til. Ungerne elsker det, for så kan de få pølser og flutes, og det hitter jo altid. Er det ikke just sommervejr, griller vi alligevel, men sidder og spiser inde – ja faktisk har jeg set indtil flere grille i regnvejr med en parasol oppe, så alt kan lade sig gøre på camping.

At vælge mellem pladserne
Når vi camperer, vælger vi campingpladserne ud fra beliggenhed og udbud til børnene. Hvad er der af legepladser, hvad er standarden på disse, er der noget for vores mindste, er der pool/vandland, hvordan er toiletforholdene ikke mindst badeforhold til børnene og er der arrangeret nogle aktiviteter, som børnene kan deltage i.

Vi er feriemennesker, som gerne vil opleve lidt, mens vi er af sted. Det vil sige, der må godt være en by i nærheden, hvor vi kan tage ind og kigge lidt, der må godt være natur f.eks. strand i nærheden, og der må godt være nogle seværdigheder, vi kan besøge. Der skal ske lidt, dog ikke hver dag, men der skal være nogle ting, som vi kan tage ud og opleve som familie, når vi ikke slapper af på pladsen. Faktisk er det meget nemt at overtale børnene til en bytur, når de ved, at når vi kommer hjem, så kalder legepladsen eller måske poolen igen. Vi har aldrig haft konflikter med, at vi også skal andre ting, så det fungerer rigtig godt for os.

Camping er generelt slaraffenland for børn, men der er jo forskellige typer pladser, og dermed er det også sagt, at der er noget for enhver smag. Vi tager meget efter standarden ikke at vi behøver luksus med eget toilet og baderum (ja det kan man faktisk få), men vi vil gerne have en campingplads, hvor badeforhold er i orden især til børnene, og hvor der bliver gjort ordentligt rent på toiletterne.

Der må gerne være et lille badekar til den mindste og en bruser i børnehøjde, så den store også kan bade selv. Vi lægger os altid i meget nær gåafstand til toiletbygningen, for når man er 5 år skal man meget pludselig tisse, og det skulle helst have været for 5 min siden, og så nytter det altså ikke, at vi skal gå en halv kilometer, før vi kan lade vandet. Derudover lægger vi os også i nærheden af legepladsen dog ikke lige overfor, for det kan også være belastende med skrigende unger og larmen fra hoppepuden hele dagen, men vi ligger altid så tæt på, at vores datter selv kan rende derover.

Alternativer til campingvognen
Synes man campinglivet virker tiltrækkende, men ikke lige har lyst eller råd til at investere i en campingvogn nu, så findes der jo andre alternativer. Teltet er jo oplagt det er en billig løsning, men selvfølgelig også en mere primitiv løsning.

Stadig møder vi mange børnefamilier i telt rundt omkring på campingpladserne, dog mest om sommeren. Der findes jo også en camplet, som nærmest er en blanding mellem et telt og en campingvogn. Det ligner lidt en lukket trailer, man spænder efter bilen, men den kan så slåes ud, så der kommer ”overbygning” på i form af telt.

Dernæst findes der jo den dyre løsning i form af autocamper. Den er nem at komme rundt med, da man ikke har noget efter, men til gengæld er man låst på campingpladsen, da man jo bor i køretøjet, så vælger man denne løsning, er cykler nok en fordel at medbringe.

Til sidst er der jo den løsning, at man kan leje. Mange campingpladser har hytter eller campingvogne til udlejning, og især hvis man lejer sidstnævnte kan man jo få en smag af, hvad det drejer sig om, og hvad campinglivet indebærer. Man kan også leje en campingvogn hos nogle forhandlere og hos nogle, som decideret gør i udlejning af vogne. Det har jeg selv benyttet mig af engang, og det er en fin løsning at prøve campinglivet af på og ikke mindst det at køre med en vogn efter bilen.

Uanset hvad man vælger er der forskellige muligheder og løsninger til alle i forskellige prisklasser, og det er jo rigtig smart, at man kan undgå en investering, før man ved, om det overhovedet er noget. Jeg er sikker på, at børnene vil elske det har endnu ikke hørt om nogle børn, der syntes, at camping var kedeligt, men de voksne skal selvfølgelig også have lysten ellers bliver det aldrig rigtig en god ferie.

Helle Hansen
Sjovforbørn.dk
26. maj 2009


Udgivet

i

af

Tags: