Perlerække af skønne oplevelser på Nordbornholm
Da turen i første uge i juli gik til Bornholm med hele familien, boede vi i Allinge på Nordbornholm. Her havde vi et rigtig godt udgangspunkt for et hav af spændende udflugter
Vi elsker at holde ferie i Danmark sådan set på alle årstider, og i al slags vejr. Og klippeøen længst mod øst står som noget af det allerøverste på ønskelisten. Det gør den, fordi der er noget for os alle, og fordi det hele er til at nå inden for korte afstande. På det evindelige spørgsmål: Hvornår er vi der plejer vi knap at være trillet fra færgen i Rønne, før vi siger til børnene: Det behøver I ikke spørge om i en hel uge, for her på Bornholm er der aldrig mere end en halv time før vi er der, hvor vi skal være….
I anden uge i skoleferien skulle vi så af sted til Bornholm med Anna på 5 år, Sophie på 9 år og Frederik på 12 år. Den nordlige del af Bornholm, med dens forrevne klippekyst betager os, for her er naturen vild og anderledes. Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig skibsforlis, pirater, historier om tempelriddere, skjoldmøer, prinsesser i fangenskab, skovtrolde, alfer og andet godtfolk. Så vi ville bo i Nordlandet, og gerne oppe omkring den lyngklædte Hammerknude.
Storløkke Feriepark
Overalt på øen er der et væld af skønne campingpladser, og man skal virkelig gøre sig umage, hvis man ikke kan placere sit telt, så man får den mest betagende havudsigt.
Vi havde imidlertid fået anbefalet Storløkke Feriepark ved Allinge. Stedet består af en række små feriehuse, og vi havde fået et med plads til op til seks personer. Huset havde køkken, bad, hyggelig stue, et par gode værelser og en lille gårdhave, og var funktionelt og velindrettet. Der var rent og pænt, og det hele fungerede som det skulle.
Vi brugte ikke stedets faciliteter så meget, men de var virkelig fine, med en god opvarmet swimmingpool, og tilsvarende børnepool, hoppepude, tennisbane, stor legeplads, bordtennis og cykeludlejning.
Der var ikke havudsigt fra de enkelte feriehuse, men en flot havudsigt kunne nydes fra centerbygningen. Så alt i alt bestemt et sted der kan anbefales som en super velfungerende base, og lige hvad vi havde brug for.
Morgentur til Opalsøen
Inden for en radius af få kilometer fra vores base, er der så meget at se og opleve, at man bliver helt forpustet. Den første morgen vækkede jeg Frederik, og tog ham med på en eventyrlig morgentur. Vi kørte op til Sandvig, hvorfra vi tog en løbetur om de tre billedskønne søer, Hammersøen, Krystalsøen og Opalsøen.
Sådan en tidlig sommermorgen i svag tågedis, kunne stedet minde om Færøerne eller Island. Mågerne skræppede op fra deres reder i klippespalterne, og udsigten da vi kom helt op på klipperne var det englænderne ville kalde breathtaking.
Vi mødte en fyr fra Naturoplevelser, der var ved at sætte en tovbane op, som senere på dagen skulle give ture ud over klipperne og på tværs af Opalsøen. På en travl dag ville op mod 140 personer tage turen! Vi kom tilbage til Opalsøen senere på dagen, men da havde stedet ligesom mistet lidt af sin magi med de mange turister. Vores morgentur sluttede med et friskt havbad fra sandstranden i Sandvig, der efter vores mening er en af øens bedste strande.
Vandreture på Hammerknuden
Der er masser af fine vandremuligheder på Hammerknuden. En af dem vi tog var turen fra Hammeren Fyr, og ud mod nordvest til ruinerne af Salomons Kapel, som stammer fra 1300-tallet. Her er også Salomons Kilde, som man mente havde helbredende kraft.
Den var desværre udtørret, da vi omsider nående frem, selvom vi havde nok af skrammer og rifter, der skulle have været helbredt. Her er rå natur, bratte klippefald, brusende hav, lyng og et væld af smukke planter og bevoksninger. I det hele taget er her meget atypisk i forhold til noget andet landskab, vi kender til. En sær splejsning af de østrigske alper, de norske fjelde, Færøerne og så alligevel slet ikke.
Husk at tage en kikkert med på turen på Hammerknuden. Vi så mange fugle, mest skarv, gæs, traner og måger, ligesom det var sjovt at se på de utrolig mange skibe, der er i farvandet på lidt nærmere hold.
Hammerhavnen
Vores plan var at vi ville ud at sejle med en af de små plimsollere, Thor, Linda, Frem eller Søfryd, der stævner ud fra Hammerhavnen og sejler langs kysten, forbi Hammershus, der tårner sig op mod syd, forbi Løvehovederne og måske ind i den 70 meter dybe klippegrotte Våde Ovn.
Men da vi endelig var nået til det punkt i programmet, blæste det simpelthen for meget og sejladsen var indstillet på grund af søgang. Og der var da også søgang, der var til at tage og føle på. På trods af havnens høje mole væltede det bogstavelig talt ind med kaskader af vand fra de meter høje, brusende bølger. Et råt og fascinerende syn til stor fryd for store og små. En tur til den lille pittoreske fiskerby Vang og en is på kajen, var et lille plaster på såret, for den sejltur, der ikke blev.
Cirkus Stjerneskud
Vi kom forbi cirkusteltet lidt uden for Allinge ved et tilfælde, og egentlig var der totalt udsolgt til eftermiddagens forestilling, som skulle vise sig at være sæsonens ottende, og sidste forestilling. Det gjorde os endnu mere nysgerrige, og vi tog sammen med en anden lille gruppe plads ved siden af de to behagelige ældre mennesker, der solgte billetter. De forbarmede sig over os, og vi blev i sidste øjeblik lukket ind i det magiske telt, hvor vi fik mast en halv balle ind her og der. Og det vi oplevede i de følgende timer, var børnekultur på højt plan.
Alle de optrædende var børn, og her kan de store fine cirkus med dyrt indkøbte artister altså godt pakke sammen, for her på Bornholm kan børnene noget, der er helt unikt.
Måske er det isoleret set er det ikke så fantastisk med de små piger der hullahopper, og nogen der svinger i en trapez ikke så forfærdelig højt oppe. Men så alligevel, alle de tricks de kan på den ethjulede cykel, alle de mange linedansere, der faktisk KAN gå på line uden at dratte ned, de små klovnenumre, enkeltmands sketchene, der fører tankerne hen på fransk gadeteater, når det er allerbedst, det har kostet mange, mange timers træning. Og ikke mindst det afsluttende ildshow, som jeg aldrig har set magen, var i den grad fascinerende. Det når helt ud til publikum, at de mennesker der laver det her, gør det, fordi de synes det er sjovt. Fordi det giver mening at skabe noget sammen, at være sammen med børnene, og arbejde koncentreret med de traditioner som cirkus er bygget af.
Cirkus Stjerneskud gav vores børn inspiration til timelange lege, med fabrikation af cirkusbilletter, plakater, og træning af sjove numre, og drabelige stunts.
Så for jer der skal til Bornholm i 2010 husk at bestil billetter til sæsonens få forestillinger i god tid, der bliver rift om dem!
Allinge By – by night
Vi var heldige, at der lige i den uge vi var på Bornholm, var årets jazz-festival i Allinge. Selvom man måske ikke er den store jazz-entusiast, så giver de svingende toner en utrolig hyggelig stemning. Dertil kommer, at der er flere rigtig gode spisesteder i Allinge.
Vi gæstede selvfølgelig det legendariske sted Gæstgiveren, hvor der igennem årene er blevet holdt et utal af koncerter. Da vi var der var det Karen Busk der spillede, og vi hyggede os med lækker grillbuffet og god musik sammen med gode venner hjemmefra, mens børnene legede i den store gårdhave.
Vores favorit spisested blev Cafe Sommer, der mestrede den usædvanlige kombination at servere mad der kvalitetsmæssigt var helt i top samtidig med, at man kunne slappe fuldstændig af, når man var der, alt imens Anna på 5 år kunne sidde i baren og sludre med den søde tjener Sarah om stort og småt og se Bornholmerexpressen fra Simrishavn lægge til kaj.
Transport og overnatning
Skal man besøge Bornholm i højsæsonen, så skal man være tidligt ude, når der skal bestilles færge og findes et sted at bo. Det er desværre heller ikke billigt at tage til Bornholm med hele familien. Vi tog turen over Øresundsbroen i bil og sejlede med færgen fra Ystad.
Et godt alternativ er, hvis man har lidt større børn, at indtage øen på cykel. Det er ikke uden grund at Bornholm har ry for at være ideel hertil. Der er korte afstande, mange små landeveje og endelig er der nedlagte jernbaneruter der er omdannet til cykelstier. Campingpladserne ligger skønt som perler på snor, og det kan gøres væsentlig billigere hvis man ikke tager bilen med færgen, ligesom man heller ikke behøver være så tidligt ude. Endelig er der gode busforbindelser overalt på øen. Du kan finde masser af gode råd, tips og inspiration til en cykeltur med børn på: cykel.bornholm.info
Jette Valentin Winberg