Langelandsfestivallen 2009

Langelandsfestivallen for hele familien
Som vi så tit havde hørt det i reklamen i radioen………’Langeland, det er Danmarks bedste havefest….’ ja, det stemte – fandt vi ud af, da vi kørte afsted fra København i slutningen af juli med pigerne, som er 6 og 8 år.

Vi ankom til den smukke og idylliske ø, hvor alt virker småt i forhold til det vi er vant til, men hvor der ånder fred og ro. Vi havde forinden længe overvejet om vi skulle bo i telt eller udenfor selve pladsen på et Bed & Breakfast og valgte så det sidstnævnte for at kunne have et toilet og bad i samme rum og også se andet af den dejlige ø.

Vi boede i Tranekær, omkring 17 km fra festivalen i Rudkøbing på et dejligt B&B, Vejskrækgården, hvor betjeningen og serviceringen var super god og til en meget fornuftig pris. Så det var absolut den rigtige beslutning for os. Vi var der dog ikke længe ad gangen og brugte de ca. 12 timer på festivalen hver dag ligesom alle de andre gæster, der sov i telt eller campingvogn.

Langelandsfestivalen åbner i to etaper. Forhaven, som er strøget med madboder og barer er åbent fra første dag, ligesom Plejehjemmet og Møllers (teltene med musikscener). Den første del af Børneland er også åbent fra allerførste dag. På festivalens fjerde dag er det ligesom startskuddet for den helt udvidede festival og det betyder, at den store scene bliver åbnet ligesom Børneland åbner op for hele arealet.

Børneland
Det helt store hit for børnene (udover den gode musik) var henholdsvis den opstillede forlystelsespark lige udenfor pladsen og så Børneland, som lå inde i festivalen og tiltrak rigtig mange børn lige fra om morgenen og gennem hele dagen til det lukkede kl 19:00. Her kunne man se klovne og tryllekunstnere optræde, lave smykker, hoppe på hoppeborge, køre gocarts, se bolchekogning, gå til rollespil og ikke mindst save i træ og lave de mest kreative ting i sløjd værkstedet.

Pigerne var vilde med dette og fik både lavet en lille træ-ballerina og nogle seje rock guitarer, der begge blev malet i stærke farver og hængt op på væggen derhjemme efterfølgende. Desuden fik den store lavet et skilt med Nik & Jay, som blev brugt til koncerten senere på aftenen. Forhindringsbanen var også et hit, da det var på tid og aldersopdelt, og det var et vigtigt aspekt, at man fik et diplom og et stort glas havrefras bagefter.

Det var også meget populært med de mere fysiske ting, som forskellige former for skateboards, minigolf, vandland, legeplads og el biler og jeg må rose arrangørerne for at have fået skabt et stort, alsidigt udbud af alle slags forlystelser, der både henvendte sig til de helt små på 1 år eller under og helt op til de 13-14 årige teenagere. Vi brugte hurtigt 4 timer i Børneland og tiden fløj afsted. Det var også en fin ordning, at man kunne lade de lidt større børn være alene i Børneland 2 timer ad gangen under opsyn af de ca. 300 medarbejdere, der bar samme t-shirt og som passede på de børn, hvis mor og far var ude på den anden plads og høre musik.

Musikken
Netop musikken var ren fryd for øregangene. Der var 3 scener, hvor store scene bar de store navne som Kim Larsen, Nik & Jay, Lis Sørensen, Sys Bjerre, Infernal , Shubidua for bare at nævne få. De to telte, der var stillet op, Møllers og Plejehjemmet indeholdt de andre musiknavne. Plejehjemmet skulle dog ikke forveksles med et traditionelt et af slagsen, men her blev der spillet for det lidt ældre publikum med bands fra 60erne og 70erne primært. Møllers var et kæmpe telt med gang i den og højt pop musik, som Moon jam, Robbie Wiliams Jam og lign. De store forhold gjorde, at vi ikke følte os mast eller presset af mængden, og større børn kunne sagtens stå helt oppe foran ved den store secne og i det hele taget fungerede tidsplanen perfekt og man kunne regne med, at de forskellige bands startede præcis på slaget.

Trampoliner og mobil forlystelsespark
Et andet stort trækplaster var elastikhop på trampolin, hvor børn i alle aldre blev spændt fast og hoppede højt op i luften og lavede kolbøtter. Dette var dog lidt dyrt og kostede 50 kr for 5 min, men var en uundgåelig ting i det daglige program for vores piger.

Ligeledes var det super populært at besøge den mobile forlystelsespark, som var stillet op i forlængelse af festivalpladsen og indeholdt alt inklusiv rutschebaner, radiobiler og vilde forlystelser, hvor man blev svinget rundt i høj fart og tilmed et stort vikingeskib og spøgelseshus. Vi lagde straks mærke til, at der var feriestemning og meget plads og derfor ingen kø, idet alle fik mange lange ture med flere gange forlænget ekstra tid. Billetterne var ikke dyre, især ikke hvis man købte 10 ad gangen, som så kunne bruges over flere dage.

Maden
Med hensyn til maden fandt vi ud af fra begyndelsen, at med en dag på 10 til 12 timer og et forbud mod at tage mad med ind for voksne var det bedste at spise en masse før indgangen og samtidigt opbevare lidt mad til børnene i en rygsæk, så de kunne få mad uden at vi blev ruineret af de noget dyre madpriser i boderne. Maden var dog rigtig god, men bare lidt dyr i forhold til at spise alle måltider der. I forbindelse med festivalpladsen lå der et hyggeligt stræde med over 20 forskellige madboder, hvor man kunne få mad til enhver smag. Der var endda en rigtig restaurant med duge på bordene, hvor vi kunne spise os mætte i en kæmpe buffet børnene til halv pris.

En familiefestival
Festivalen er uden tvivl en familiefestival, og det er lækkert at have sine børn med og bare føle, at der er rent og pænt og organiserede forhold, hvor der overalt ses medarbejdere, som gladeligt hjælper med de mange spørgsmål, man nu måtte have. Der er rigeligt af vogne med både pusleplads og toiletter, så vi stod meget sjældent i kø. Det var også sjovt at se den alsidighed, der var inde på selve pladsen, hvor nogle telte var et ’After Ski’ telt i helt autentisk stil med tyroler musik, lederhosen og ski i nogle opstillede ski stalde. Her blev der drukket fadøl og skrålet på tysk. Så var der andre telte, der tilbød store Fatboy liggepuder, hvor man kunne dase lidt, eller en Nescafé bus eller en souvenirbutik. Det var også tydeligt at se, at det fungerede rigtig godt mht. at de forskellige telt camps var opdelte således, at der var familie camps, ung camps og campingvogne, så folk og deres udstyr passede sammen med dem omkring dem.

Tiden fløj som sagt afsted men dog var der nogle piger, eller nærmere betegnet én, der blev meget træt til sidst og der var nogle aftener, hvor det var umuligt at holde sig vågen til det sidste band gik på kl 22:30. Der skulle man nok have været teenager for at kunne følge med, når dagen på festivalen startede kl 11:00 hver formiddag. Der blev også sovet længe til omkring 10:00-10:15 og det var tydeligt, at de mange indtryk krævede 12 timers søvn for at pigerne kunne følge med i tempoet.

Bubber som vært
Bubber var en suveræn vært og klarede både den venlige og barnlige velkomst, som han altid er god til samt en knivskarp og rammende præsentation af de forskellige bands hen ad vejen. Et stort musik hit, som Bubber interagerede specielt meget med, var da, der blev annonceret det kæmpe MGP show samt X Factor show på samme dag. Der kom alle de kendte stjerner fra de to shows, som hver gav 3-4 sange, som stort set alle børn kunne synge med på.

I det hele taget var indtrykket super og da vi drog hjem sent om aftenen, da det lukkede lørdag var alle mætte på en rigtig god måde af mange dage med musik og tæt nærvær med børnene og i familiens skød.

Stina Atar


Udgivet

i

af

Tags: