Når man er en børnefamilie og gerne vil rejse skal man naturligvis tage børnene med, både for at give dem den oplevelse og for at have fælles oplevelser. Generelt er der ingen større problemer med at rejse med børn. De tåler flyrejser uden de store problemer, og også varme og fugtige omgivelser tåles som regel godt. Man er naturligvis nødt til at sætte tempoet og rejsens art på barnets præmisser, men omvendt får man ofte oplevelser i form af kontakter med lokalbefolkningen, som man ikke ville have haft, hvis man havde rejst uden sine børn.
Men der er nogle ting man skal tænke på:
Børn under 1 år
De fleste børn ammes i større eller mindre udstrækning, og amning er den bedste beskyttelse mod rejsediarré. Desuden spiser børn i den alder ikke så meget almindelig mad, hvilket også giver en vis beskyttelse mod diarré. Omvendt kan det være svært at behandle en maveinfektion, hvis barnet også kaster op, og hvis rejsen er under primitive forhold, kan man medbringe salt-sukker blanding, såkaldt revolyt, som kan købes på apoteket.
En hyppig årssag til diarré hos helt små børn er rotavirus, og der findes en vaccine mod rotavirus, som man kan overveje til helt små børn, hvis man absolut skal rejse under primitive omstændigheder med helt små børn.
Små børn har en sart hud og er meget mere følsomme for sollys end voksne. Solbeskyttelse er derfor vigtigere til små børn end til voksne. En faktorcreme er absolut nødvendig, og en t-shirt er ikke nok til at holde solen ude fra kroppen, og dækker ikke ansigtet. En hat og en parassol er uundværlige, og lad barnet sidde under parasollen, når familien er på stranden.
Barnet har endnu ikke gennemført sine børnevaccinationer og er efter 6 7 måneders alderen følsom for smitte med mæslinger. Før den alder er det beskyttet af antistoffer fra moderen, som er overført under graviditeten til barnet, men langtsomt forsvinder efter fødslen. Mæslinger er stort set udryddet i Danmark og Nordeuropa, men er stadigvæk almindelig i fx. Thailand og Brasilien og de fleste andre tropiske og subtropiske lande. Børn efter 7 måneders alderen bør derfor MFR vaccineres, og da vacccinen gives for tidligt i forhold til børnevaccinationsprogrammet betyder det, at der alligevel skal gives de to næste vaccinationer i forhold til børnevaccinationsprogrammet.
De store problemer ved rejser med børn under 1 år er malariaforebyggelse og vaccination mod gul feber.
Gul feber er en virus, som giver en svær leverbetændelse. Gul feber er udbredt i Afrika syd for Sahara og i Sydamerika, men findes ikke i Asien. Vaccinen indeholder et svækket gul feber virus, og det kan ikke gives til børn mellem fødslen og op til 9 måneders alderen på grund af eventuelle bivirkninger. Det betyder at man ikke kan beskytte et barn på fx. 6 måneder mod gul feber, hvis rejsen går til Ghana. Her må man anbefale forældrene, at rejsen udsættes til barnet er mindst 9 måneder gammelt. Man vil ikke foreslå at barnet rejser uden at være vaccineret. Barnet bør som et minimum have samme beskyttelse som de voksne, ikke dårligere.
Malaria er også et problem til helt små børn. Doxycyklin anbefales ikke til børn under 12 år (nogen mener man kan gå ned til 8 år) da doxycyklin kan indbygges i knogler og tænder og fx. give permanent misfarvning af tænderne. Malarone kan ikke doseres nøjagtigt til børn, der vejer mindre end 11 kilo og Lariam har nogle bivirkninger som gør, at man nødigt giver det til børn under 15 kilo, hvor det ikke kan doseres nøjagtigt. Det betyder, at man ikke kan tilbyde børn, der vejer under 15 kilo, forebyggelse mod malaria som både er effektiv og uden større bivirkninger. Kan børnene så rejse, f.eks. til Kenya uden forebyggelse? Nej, børnene bør naturligvis have samme beskyttelse som de voksne, og man kan ikke sende børn af sted med en dårligere beskyttelse end forældrene.
Hvis barnet er forkølet eller har mellemørebetændelse, kan det være svært at udligne trykket i mellemøret når man flyver, og det giver smerter, så barnet skriger og græder ved start og landing. Det kan afhjælpes ved hjælp af næsedråber som dryppes i næsen en halv time før start og for landing. Dråberne gør hævelse i luftvejene mindre og kan gøre at røret fra mellemøret til svælget åbnes, så trykket kan udlignes.
Børn over 1 år
Børn over 1 år speiser alt muligt, og har ingen forståelse for at nogle ting kan medføre risiko for dårlig mave. Maveinfektioner kan være et problem, og hvis rejsen er under primitive forhold, kan man medbringe salt-sukker blanding, såkaldt revolyt, som kan købes på apoteket. Solen er stadigvæk et problem og ordentlig beskyttelse mod solen er vigtig.
Efter 15 måneders alderen er børnene fuldt beskyttet mod de sygdomme, børnevaccinations-programmet dækker.
Der har været en del diskussion om vaccination af børn mod hepatitis A og B. De fleste andre lande har indført vaccination mod hepatitis B i børnevaccinationsprogrammet, men danske børn er ikke beskyttede. Hepatitis B overføres især gennem blod eller seksuelt, men man kan se spredning mellem børn, som man mistænker kommer gennem spyt, evt. i forbindelse med at barnet har en rokketand, så der kommer lidt blod ud i maunden.
Hepatitis A er en relativ mild sygdom hos mindre børn, og man foreslår derfor ikke vaccination ved almindelige, kortvarige turistrejser. Hvis børnene får en stor dosis hepatitis A virus i sig, kan de dog sagtens blive syge.
Da både vaccinationen mod hepatitis A og b beskytter i 25 år, måske endda livslangt, er det spørgsmålet om børn ikke bør vaccineres mod begge infektioner, når familien tager dem med første gang på en rejse til et sted, hvor man foreslår vaccination af voksne. Den lange beskyttelse betyder at investeringen i vaccinationerne også er en forsikring ved fremtidige rejser og ikke bare den aktuelle rejse lige her og nu, og vaccinationerne kan gives som en kombineret vaccination mod både hepatitis a og B samtidigt.