Folkeferie – Ferie for folket
Hvad kan man forvente på et af Folkeferies mange feriecentre i Danmark? i dag og i fremtiden?
Dengang jeg var barn, var jeg med min familie på ferie hos Dansk Folkeferie, der dengang havde et feriecenter i Helsingør. Vi havde ikke mange penge som barn, så Dansk Folkeferies koncept med ‘Ferie for alle’ passede lige til vores pengepung. Der var ikke meget luksus over feriecentret, men vi havde selvfølgelig en god ferie. Men hvor er det nu lige, at Folkeferie er på vej hen i dag? Det satte vi os for at undersøge.
Ferie for folket
I 1938 gennemførte statsminister Stauning en helt ny ferielov, der gav arbejderne 14 dages ferie med fuld løn, og han fulgte det op med at tage initiativ til Dansk Folkeferie. Målet var dengang at sørge for billige ferieboliger til flest mulige arbejdere. Men det var først i 1939, at Dansk Folkeferie fik sit eget feriecenter, nemlig i Karlslunde. Dette feriecenter er stadig i dag et af Folkeferies mest populære centre – dog i en noget moderniseret form.
Folkeferie drives af en fond, og derfor kanaliseres alt overskud tilbage til feriecentrene. Folkeferie har beholdt deres grundholdning om at de skal levere ‘Ferie for folket’, men tiderne ændrer sig, og i disse år bestræber Folkeferie sig meget på at følge med tiden. Det giver sig udslag i moderniseringer og udvidelser både på feriehuse og på aktiviteter.
De første skridt
I øjeblikket har Folkeferie sat fokus på 3 feriecentre: Sæby Søbad, Marielyst og Gilleleje. For jer der måske tidligere har besøgt disse centre, vil der være væsentlige ændringer at se og mærke, hvis I skulle komme forbi igen. Mange af husene er allerede blevet renoveret, og flere er på vej. Folkeferie har valgt stadig at satse på det hyggelige, den klassiske sommerhusstemning, på leg og samvær i familien. Og derudover har Folkeferie altid valgt at bakke op om danske designere, så hvor det før var Børge Mogensen stole, så er der i renoveringerne i dag blevet plads til de danske designere, der nu er på vej frem.
Forbedringerne på aktiviteter vil meget blive naturlegepladser med fokus på den gode leg. Og også forbedringer som naturligt
passer ind i landskaberne omkring centrene. De fleste af Folkeferies centre ligger så tæt på vandet, at der er en mængde restriktioner ifølge lokalplaner, og det har også altid været en vigtig del af Folkeferies koncept, at investere i bæredygtige ting, der passer ind i naturen.
Hvor ender de henne?
Vi har i sensommeren været forbi Gilleleje Feriecenter og Marielyst på Falster for at se nærmere på forbedringerne. Du kan læse mere om de 2 feriecentre her:
Gilleleje Feriecenter
Marielyst på Falster
Grundlæggende synes vi at de renoverede ferieboliger bliver væsentligt bedre. Alene det at man vælger at lysne vægge og noget af træværket gør at der bliver meget lysere i boligen. Derudover er børneværelset med de 4 køjer blevet superhyggeligt med plads til sjov og leg. Der bliver selvfølgelig forskel på indretninger centrene imellem, men især i Gilleleje er børnværelset blevet rigtig godt med et lille legebord med stole. Vi havde børn med på 3,5 og 7 år, og de opholdt sig meget på værelset opslugt i leg.
De udendørs legepladser begge steder er allerede gode, og med de planlagte forbedringer på legeområdet kan det kun blive rigtig godt. Nu regner det jo jævnligt i Danmark, så stod det til os, skulle der også laves lidt flere indendørs aktiviteter. Det er ikke fordi vi absolut skal have et stort legeland. En lille legekrog med lego, lidt bøger og lidt spil er tit nok til de lidt mindre børn.
Hvad får jeg for pengene?
Det er vores indtryk, at når du besøger et Folkeferie feriecenter, så får du meget for pengene. Der er ikke så mange forkromede aktiviteter, men kommer du f.eks. i skolernes ferier, så er der en masse særarrangementer i naturen. En ferie ved Folkeferie handler nok også meget om at være sammen som familie og lave aktiviteter sammen.
Foretrækker du at bo i et af de renoverede huse, så husk at spørg til det, før du booker, for der er ret stor forskel.